Rüyalar Kayıt Edilebilir mi?

Bilim adamları rüyaları kayıt etmek ve onları size seyrettirmek konusunda bir adım daha ileri gittiler. Yakın zamanda artık rüyalarınız size özel olmaktan çıkacak. Japon bilim adamları siz uyurkenki beyin aktivitelerinizi inceleyerek rüyalarınızı bir anlamda kaydedebilecekler. Bu bilgiyi daha sonra bir algoritma haline getirerek bir anlamda size rüyanızı sonradan izletebilecekler. Diğer bir deyişle bilim adamları rüya okuyucu bir makine yaptılar. Kısa süre sonra hatırlayamadığınız rüyalar için endişe etmemeye başlayacaksınız. Sabahleyin uyandığınızda basit bir şekilde size rüyalarınızı gösterecek bir makine olacak.

Bu kayda değer gelişme temel olarak şu prensip üzerine kurulu; biz belli nesneleri gördüğümüzde beynimiz belli bir sinirsel hareket gösteriyor ki sonradan rüyada aynı beyinde bu sinirsel pattern görüldüğünde şimdi bu görüntüyü görüyor şeklinde bir ilişkilendirme yapılıyor. Mesela bir sandalye gördüğünüzde beyninizin çizdiği sinirsel hareket siz her sandalye gördüğünüzde aynı oluyor. Rüyadaki beyin dalgalarınız ile bu görüntü ve beyinsel aktivite arasında bir algoritim kurulduğu takdirde rüyalarınız aslında yeniden inşa edebilir hale gelmiş oluyor.

Şu anda hala başlangıç noktasında olsa da, çalışma ile ilgili bilim adamları bu yöntemin rüyayı yüzde atmış gibi bir oranda yansıtan temel bir sonuç çıkarabildiğini iddia ediyor. Yine de baktığınızda bu zihinle ilgili oldukça alışılmışın dışında bir çalışma.

Çalışma şu şekilde yapılıyor, denekler ilk önce EEG (elektroensefalograni) makinesine bağlanıyorlar ve fMRI makinasına bağlı olarak uykuya dalıyorlar. Bilim adamları EEG’yi deneğin rüya fazına girdiğini anlamak için kullanıyorlar. Sonra denekler rüya görme esnasında uyandırılarak rüyada ne gördüklerini anlatmalarını bekliyorlar. Bu süreç neredeyse 200 defa tekrarlanıyor.

Daha sonra bu bilgileri bir araya getirerek deneğin rüyasında gördüğü belli başlı nesnelerin ilişkili olabileceği ve fMRI tarafından kaydedilmiş beyin sinyallerini belirlemeye çalışıyorlar. Daha sonra deneğin görmüş olduğunu söylediği nesnelerin internetten benzer görsellerini herhangi bir arama motoru kullanarak buluyorlar ve bütün bu bilgiyi öğrenen bir algoritmanın içine koyarak modeli daha da geliştiriyorlar. Bu algoritma deneğin fMRI taramasından gelen data ile internetten bulunan görselleri eşleştirerek kişinin rüyasına ilişkin çok basit bir video oluşturuyor.

Bir video örneğini buradan izleyebilirsiniz:

Video içersindeki rüya kayıt örneği

Çalışma şu anda çok ilkel bir noktada olsa da bu videolar çok kabaca insanların rüyalarını temsil ediyor da olsa bilim adamları bu makinenin tahminlerinin yine de bir şey ifade ettiğini söylüyorlar. Kaldı ki teknoloji geliştikçe bu algoritmanın öğrenmesi de gelişecektir.

Belki de bu çalışmanın sonucunda bilim adamları rüyaların hala keşfedilememiş fonksiyon ve var olma sebebine bir açıklık getirme noktasına daha yakın olacaklar.