Rüyada Yol Görmek

Rüyada tek şeritli ve düz yol görmek; şeriata (İslam dini ve bu dinin koyduğu prensiplere), tali ve çok yollar dine sonradan sokulan bidat ve hurafelere işarettir. Anayola çıkan tali yolu görmek; insanı hakka götüren iş ve fiillere, doğru yolu bulmaya, İslamla şereflenmeye, günahları terk etmeye delalettir.

Rüyada yol olduğu halde bunun dışında yürümek görmek, dinen bozukluğa işarettir. Yolunun kesilip eşyalarının alınması, dostundan dolayı sıkıntıya girmeye işarettir. Doğru yol, Kur’an’a ve Peygamberimizin (S.A.V.) sünnetlerine, bir mürşide, şeyhe yahut öndere uymaya işaret eder. Böyle bir yol, günahkar için tövbe etmeye delalet eder.

Rüyada çeşitli yollar görmek, insanı istikametten alıkoyan bidatlere ve sapık görüş ve düşüncelere ya da iki şey arasında tereddüt etmeye yorulur. Yol, sanatta kendine özgü ekol oluşturmaya, ilerlemeye işarettir.

Rüyada yoldan çıkmak, haktan uzaklaşmaya; yolunu kaybetmek, sapıklığa; tekrar bulursa, selamete ermeye delalettir. (Bkz. Hak Yoldan Çıkmak)

Rüyada yoldaki zararlı şeyleri kaldırıp atmak, hayır işlemeye; yola işemek yahut zarar verici şeyler atmak, insanları eli ve diliyle incitmeye işarettir. Gizli yol görmek, gurur ve kibire delalet eder.

Ayrıca Bakınız; Yolculuk, Yolluk.

Rüyada dar veya taşlı yolda yürümek, bazı kavgaların başınızdan geçeceğine işaret eder. Kenarları çiçekli bir yol görmekse, aşk yaşamınızda güzel bir ilişkiye başlayacaksınız demektir.

Rüyada ferah, aydınlık güzel bir yol görmek, sonu hayırlı ve sevinç verecek bir yoldur. Yol ağaçlıklı ise kısmettir.

Rüyada yol ve cadde görmek, hayra delalet eder. Arazi bahsinde söylediğimiz gibi, büyük ve geniş bir cadde hidayete, eğri büğrü, arızalı yollar, küfür yollarına delalet eder. 

Rüyada yolda kolaylıkla yürümek, eğer yol cadde ise, tevbeye nail olarak hidayete; zorla yürümek, hidayete davet edildiği halde, gitmemekteki ısrara; caddeden küçük ve eğri büğrü yola geçmek, İslam’dan uzaklaşmaya delalet eder.

Rüyada küçük ve zor yoldan büyük caddeye çıkmak, genişliğe ve aydınlığa işarettir. İki tarafı büyük ağaçlarla bezenmiş bir cadde görmek yahut böyle bir caddede yürüdüğünü görmek, İslam alimlerinin himayesinde bulunmaya; caddenin kenarındaki ağaçlardan birinin devrildiğini veya kurumuş olduğunu görmek, alimlerden birinin ölümüne delalettir. (Bkz. Hızlı Yürümek)

Rüyada o ağaçlardan bir veya birkaç dal koparmak, bir alimin ilminden faydalanmaya; bir rivayete göre de bir alime zarar vermeye; caddenin kenarına bir ağaç dikildiğini görmek, sonradan alim olacak bir çocuk yetiştirmeye delalet eder.

Rüyada cadde ve yol kenarındaki ağaçlara su vermek ve kurularını temizlemek gibi hizmette bulunmak, ilim adamları ile sohbet edip onların hizmetlerinde bulunmaya; cadde kenarındaki ağaçları temiz, sade ve yeşil yapraklarla süslü görmek, o yerde ilim adamlarının itibarına; ağaçları kurumuş, solmuş ve toz içinde görmek, ilim adamlarına saygı ve itibarda kusur edilmeye delalet eder. 

Rüyada cadde ve yol kenarında dikenli çalı görmek, ilim adamları ile tabir olunur. Bir dikenli çalının büyük ve güzel bir ağaca dönüştüğünü görmek, kötü birinin iyiliğe dönüşüne işarettir. 

Abdülgani Nablusi’ye göre, rüyada yol görmek, şeriat ile tabir olunur. Rüyada yolun üzerinde değil de başka tarafında yürüdüğünü gören, dalalete düşer. Yolda karşısına bir yol kesici çıkıp da eşyasını aldıklarını gören, bir dostu tarafından zarara uğrar. 

Rüyada taşlık bir yolu hükümetin açması ve düzeltmesi, o yerde adaletin geçer olmasına delalet eder. Doğru yol ve cadde rüyası, Allah’ın kitabına, sünnete inananlarla tabir edilir. Öyle bir cadde üzerindeki kendini gören hidayete erişir. Asi ise tövbe edip halini düzeltir, kafir ise İslam olur. Çeşitli yollar görmek, karışıklığa; birbirine benzer yollar görmek, küfür ve gamma delalet eder. 

Bir başka rivayete göre de: Rüyada tek şerit halinde yol görmek, şeriata; çeşitli yollar, dinde olmayan bidatlara işarettir. Rüyada yolun dışında yürüdüğünü gören kimsenin, dini bozuktur. 

Rüyada yolu kesildiğini ve eşyalarının alındığını gören kimse, dostundan dolayı sıkıntıya girer. Rüyada devlet reisinin sarp bir yolda yürüdüğünü görse, o yerde adalelinin icra edileceğine işarettir.

Rüyada görülen doğru yol, Allah’ın kitabına, peygamberin sünnetine veya bir öndere uymaya işarettir. Eğer rüyayı gören günahkarsa, tövbe eder. Kafir ise, Müslüman olur. Çeşitli yollar, iki şey arasında tereddüt etmeye ve adamı sapıklık, bidat ve küfre götüren şeylere işarettir. Yol, sanatta bir ekol kurmaya, ilerlemeye ve kötü bir eser bırakmaya işarettir. 

Rüyada denizde yol göstermek, sıkıntıdan kurtulmaktır. Yol, kocaya gitmiş bir kadındır. Yol, helalinden olan bir kazançtır. Yol, insanın ona uymakla kurtulacağı doğruluk ve herkesin gideceği ölüm yoludur. 

Rüyada yol üzerinde doğru bir istikamete doğru gittiğini gören kimse, dünya adamı ise kazançlı bir ticaret yapmaya başlar. Rüyada görülen gizli yol, kibir ve bidattir.

Rüyada dar ve taşlı bir yolda yürümek, bazı tartışmalar yaşamak demektir. Çiçekli yol, size uzun süre baskı yapan sevgilinizden kurtulmak anlamındadır. Rüyada arkadaşla birlikte yürümek; mutluluk, güzel bir aile hayatı ve anlayışlı bir kişiyle evlilik habercisidir.

Ayrıca şu rüya tabiri ve yorumlara bakınız: Geniş Yol, Tren Yolu, Dağ Yolu

Yol

“Rüyada Yol Görmek” üzerine 19 yorum

  1. Merhaba rüyamda taşlı kötü yollardan gidiyorum. İçimden diyorum ki “Yola bak bu yollardan gitmeyi hiç sevmiyorum” diyorum. Kavga, tartışma diyor ama ben yine de bir sorayım dedim.

  2. Ben rüyamda kendimi bir yolun ortasında durmuş, bana bakarken gördüm. Normalde yollar uzağa baktığınızda daralır ama rüyamda bunun tam tersiydi. Yol düzgündü ve her yer çok fazla aydınlıktı hem de çok fazla. Ve ben kendime bakarken korku hissettim. Yüzüm çok ciddiydi.

  3. Rüyamda oğlum araba kullanıyor, ben varım ve birkaç tane daha çocuk var. Sonra ben iniyorum yol kenarına yanaşmasını söylüyorum. Arabanın yanında küçük bir erkek çocuk var, ona çarpacak diye endişe ediyorum. Çocuğun ayağının dibinden geçiyor ve çocuğa hiçbir şey olmuyor. Bu rüyamı yorumlarsanız sevinirim.

  4. Merhaba, büyük çukurların olduğu çamurlu bir yoldan eşimle arabamızla gidiyoruz. Eşim sürekli manevra yapıp yolu bitiriyor. Ben de “Burada arabaya zarar veririz düzgün yola çıkalım” diyorum. Eşim “Tamam” diyor sonra düzgün bir yola çıkıyoruz. Daha sonra da bir evi beyaza boyuyoruz. Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederim.

  5. Rüyamda herkes bana aynı yolu tarif ediyor, yolun isminde kazazede sokak ben yol falan istemiyorum ama sonra olan üstü güçleri falan var. Böyle annesiz babasız çocuklar falan görüyorum.

  6. Bir işe girip girmeme konusunda kararsızım “Allah’ım bana bir yol göster” diye dua ettim. Rüyamda yokuşlu bir yolda giden kamyondan hayvan gübresi döküldüğünü gördüm… Ev hanımıyım. Çocukları büyüttüm. Kararsız kaldım…

  7. Rüyamda aşılması zor olan bir yolu arabayla ailecek birkaç kere çıktık ama dayımlar çıkamadılar. Bunun cevabını verebilir misiniz?

  8. Yaa, beni arkadaşlarım bir arabadan indirdi bilmediğim bir yerde. Yolumu kaybettim. Sonra yıllar geçti. Yeni bir hayat kurmuşum. Hala bana neden bunu yaptıklarını sorgulayarak hem kızıyor, hem ağlıyordum. Daracık içinde 2 oda ve tek bir beyaz plastik sandalye olan bir evdeydim. Annem ocakta yemek yapıyordu. Yanında tezgaha yaslanmış benden birkaç yaş büyük bir erkek sigara içiyordu. Sonra onunla birlikte evden çıktık, el ele tutuşarak. Ve uyandım?

  9. Merhaba, rüyamda kalabalık bir odadayız. Annem fırındaki yemeğe bakmamı istiyor. Eşim ise banyoda, onu yarı çıplak bir halde görüyorum ve ondan benimle aşağıya fırına birlikte bakmak için çağırıyorum. Oysa kendisi seslenmeme rağmen içeriye girip bir kupa fincan alıp çay içmek için yelteniyor. Bense kendisine tekrar sesleniyorum benimle gelmesi için, sandalyeye oturuyor sonra kalkıp benimle birlikte gelip merdivenlerden aşağıya iniyoruz. Fakat ben korkuluklara tutunuyorum sağ elimle, eşimse arkadan bana tutunuyor. Benimse bedenim yerden kesiliyor, kuş gibi aşağıya birlikte iniyoruz. Sonra dar bir yoldan geçip karşımızda dağlar, tepeler olan açık ve tertemiz bir yaz günü gibi bir hava var. Biz tepeden aşağıya inip diğer tepenin yamacına geliyoruz. Orda fırın var, içinde yiyecek pişiyor. Yerde ise büyük bir tepsi var, içinde büyük büyük kesilmemiş öylecene tepsiye konulan ıspanaklar var. Sanki yerde ateş varmış gibi pişmekte, tabi bu fırın haricindeki yerde olan tepsi. O tepsinin yanına gitmek istiyorum çünkü tepsinin üzerinden atlayıp gidersem fırına ulaşmış olacağım. Birde o tepsinin yanına gitmem için inekler var, ineklerin üzerinden atlayarak geçmem lazım fakat inek o ıspanak olan tepsiye sıçtı ve ben ineğin üzerinden atlayıp ayağımı ıspanak tepsisine soktum istemeden, ayaklarım yandı ama ayakkabılarımı çıkardım, ısı ayaklarımı yakmadı sıcaklık hissettim. Daha sonra diğer tepede insanlar var, kurt onlara saldırıyor. Eşim benim yanımdan ayrılıp gidiyor ve ben tepede kalıyorum. Benim kaldığım tepeden aşağıya kurt bana doğru gelmekte fakat yanımda birde ayı var. Kurt geldikçe ayı kurda saldırıyor. Ayı beni korumakta, zarar vermemekte bana. Bense kurt ve ayıdan uzaklaşarak kaçıp diğer tepeye çıkıp kurtuluyorum. Yine dar bir yoldan geçiyorum sanki iki duvar gibi yol. Evime gitmek için bir restorandan içeriye giriyorum. Yolum o restorandın içinden geçmekte. İnsanlar var, yemek yiyorlar. Ben onların yanından geçip bir kat aşağıya doğru gidiyorum. Yol labirent gibi. Karşıma mescit çıkıyor, hanımlar namazlarını kılıp çıkıyorlar. Ben de kendi kendime diyorum ki “Ben namazımı evde kılarım. Yoluma devam edeyim.” Yoluma devam etmek için geniş, topraklı bir yoldan devam ediyorum. Üzerimde mavi kot jin şeklinde, gömlek var altımda kot pantolon var fakat kot güya beni sıkmış, yarıya kadar indirmişim ama vücudum görünmemekte. Ben kendi kendime soruyorum pantolonu yarıya kadar inik kimse gördü mü, diye. Etrafıma bakıyorum. Ben bu şekilde nasıl restorandan geçtim, insanların yanından diye soruyorum kendime. Yürümeye devam ediyorum. Minibüse yetişmek için ilerliyorum, eve bir an evvel gitmem lazım. O esnada eşim uyandırdı beni. Atini sizden ricam rüyamın yorumu nedir, bana yorumunu yapar mısınız? Saygılarımla.

  10. Selamünaleyküm. Rüyamda bir dört yoldayım ve önümden bir lüks araba Audi markalı ve içinde de bir şoför var önümden geçiyor, ben de dört yolun ortasındayım. Saygılar.

  11. Taşların saçıldığı bir meydanda annemin sürdüğü takside bulunmak ( Annem araba kullanmayı bilmiyor.)

  12. Rüyamda arabayla giderken karlı yolda her taraf bembeyaz birden önüme taşlar dökülüyor çiğ hesabı ve arabadan inip yanımdakilerle beraber yolu açmaya çalışıyoruz arkamda kuyruk oluşmaya başlıyor çözemedim bu ne anlama geliyor?

  13. Rüyamda sokakların barikatlarla kapatılmış olduğunu gördüm. Dedim ki “buraya da nasıl terör bulaşır” ertesi günde sevgilimle kavga ettik ayrılma noktasına geldik. Yorumunuz nedir. Şimdiden teşekkürler.

  14. Rüyamda asfalt bir yolun çöktüğünü ve kanalizasyonun patladığını ve arabanın kaybolduğunu gördüm

  15. İki gündür aynı çeşit rüyaları görüyorum. Önümde güzel bir yol var ama o yolda hep bir kaza oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir