Rüyaların ne kadar sürdüğü konusu neticelendirilmiş bir konu değildir. Bilim adamlarından bazılarının çalışmaları saniyeler sürdüğü konusunda çalışmalar sunmuşlardır bazıları ise uykunun REM (rapid eye movement) evresindeki süre boyunca yani 45 dakikalara kadar varabilen bir süre bir insanın rüya görebileceğini savunmuşlardır.
Bunlara bir açıklık getirmek için size rüyaların ne kadar sürdüğü ile ilgili yapılan çalışmalar ve neticeleri ile ilgili kısa bir özet yapacağız. Amerikalı bilim adamı Dr. B. Klein ve yardımcıları rüyanın süresi ile ilgili bilimsel bir çalışma başlatmıştır. Hipnotize ederek uyutmuş oldukları gönüllü denekler üzerinde bazı çalışmalar yapmışlardır. Uykularının belli evrelerinde uyandırdıkları deneklerin rüyalarını anlatmaları istenmiş ve bunun sonucunda vardıkları sonuç rüyaların 20 saniyeyi geçmediği şeklinde olmuştur. Ancak fark edilmiştir ki gönüllü olarak bu çalışmaya katılan denekler 3-5 saniye süren bir rüyayı bile saatlerce anlatabilmişlerdir. Kişilerin rüyalarından 10 bölümlük dizi ya da iki macera kitabı çıkarabileceklerini iddia etmeleri de bunu açıklamaktadır. Çalışmalarına ekibiyle birlikte devam eden Dr. Klein’in bu çalışmalar dolayısıyla vardığı sonuç rüyaların uzunluğunun 90 saniyeyi geçmeyeceği şeklinde idi.
Devam edecek olursak benzer bir çalışmayı, rüya süresini anlamak üzere Amerika’nın çok iyi üniversitelerinden Chicago Üniversitesi’nden Dr. Kleitman ve öğrencisi Aseinsky 1953 yılında yapmaya koyuldular. Nörofizyolojik çalışmalara ağırlık veren Dr. Kleitman başkaları üstünde yaptığı deneyler sonucunda rüya görme esnasında insanların hızlı göz hareketlerinin olduğunu fark etti. Bu çalışma neticesinde uyku REM (rapid eye movement-hızlı göz hareketleri) ve non-REM olarak ikiye ayrıldı. Rüya REM uykusu esnasında görülüyordu. Dr. Kleitman deneklerini göz hareketlerinin başladığı ve sürdüğü zamanlarda uyandırarak deneylerine devam etti. Görüldü ki REM uykusu sırasında uyandırılan insanlar rüyalarını hatırlıyorlardı. Öyle ki hiç rüya görmediklerini iddia eden kişiler bile uykularının bu evresinde uyandırıldıklarında rüyalarını hatırlıyor olduklarını fark ettiler. Bu çalışmalar neticesinde uyku süresi ile ilgili net bir bilgi edinilememiş olsa da kişiler rüyalarını hatırlasa da hatırlamasa da herkesin rüya gördüğü ispatlanmış oldu.